28
29
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ
мениджър; решение за разпределение на идеалните части от общите (при необходимост); съгласие
на всички собственици на самостоятелни обекти да осигурят достъп по предварително съгласуван
график до всеки самостоятелен обект от етажната собственост.
Ако сградата отговаря на формалните критерии и съответно е одобрено заявлението
за интерес и подкрепа се стартират следните стъпки:
Изготвяне на индикативен бюджет на сградата и разпределение на разходите на всеки собственик
на самостоятелен обект
(от ПМ)
;
Изготвяне на справка за начина на финансиране от страна на собствениците на самостоятелни
обекти
(от ПМ)
;
Създаване на Сдружение на собствениците, ако до този момент не е налично (по реда на Закона
за управление на етажната собственост с помощта на ПМ);
Търсене на възможности за кредити и решаване на проблеми с неплатежоспособни.
Етап 2 подаване на заявление за финансова помощ и изпълнение на обновяване
за енергийна ефективност
За подаване на това заявление най-общо е необходимо наличието на регистрирано Сдружение на
собствениците и събрани
500 лв.
за всеки самостоятелен обект. Заявлението се подава пред
ПМ
в съответния район/гр. София.
Ако всички необходими документи са налични и заявлението бъде одобрено се сключва споразумение
между
МРРБ и Сдружението на собствениците.
В осигуряването и окомплектоването на тези необходимите документи, собствениците ще
бъдат подпомагани от проектните мениджъри.
При одобрена сграда се изготвя:
1.
техническо обследване, което установява дали сградата/блок секцията е конструктивно
устойчива;
2.
обследване за енергийна ефективност, което определя какви енергоспестяващи мерки са
необходими за сградата/блок секцията;
3.
технически/работен проект на сградата/блок секцията, който се одобрява и се издава
разрешение за строеж
4.
след което се започва със строително-монтажните работи по сградата/блок секцията.
След сключване на споразумението с
МРРБ
собствениците следва да осигурят
30%
от техния
дял. Остатъкът от сумата, като се приспаднат предварително събраните
500 лв.
от всеки
апартамент, трябва да бъде преведен преди възлагане на строително-монтажните работи.
За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ от държавата от
75%
от
стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция (разходи за строително-
монтажни работи; изготвяне натехнически/работни проекти; оценка на съответствието; авторски
и строителен надзор; разходи, свързани с въвеждането на обекта в експлоатация; разходи, свързани
с набавянето на необходимите разрешителни документи).
Максимален размер на безвъзмездната помощ за един проект: 2,000 000 млн. лева
Допустими бенефициенти:
микро, малки и средни предприятия, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите
със седалище в Република България от следните сектори на икономиката:
Сектор B
„Добивна промишленост”;
Сектор C
„Преработваща промишленост”;
Сектор D
„Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и газообразни
горива”;
Сектор E
„Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване”;
Сектор G
„Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети”;
Сектор H
„Транспорт, складиране и пощи”;
Сектор I
„Хотелиерство и ресторантьорство”;
Сектор J
„Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения”;
Сектор M
„Професионални дейности и научни изследвания”;
Сектор N
„Административни и спомагателни дейности”;
Сектор P
„Образование”;
Сектор Q
„Хуманно здравеопазване и социална работа”;
Сектор R
„Култура, спорт и развлечения”, или
Сектор S
„Други дейности”.
Не се подпомагат по схемата предприятия, извършващи основната си икономическа
дейност или кандидатстващи за финансиране на дейности, които попадат в Сектор С - код на
икономическа дейност:
10.1
„Производство и преработка на месо; производство на месни продукти, без готови ястия”;
10.2.
„Преработка и консервиране на риба и други водни животни, без готови ястия”;
10.3
„Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, без готови ястия”;
10.4
. „Производство на растителни и животински масла и мазнини”;
10.5.
„Производство на мляко и млечни продукти”;
10.6
. „Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти”;
10.81.
„Производство на захар”;
10.83
. „Преработка на кафе и чай”;
10.9
. „Производство на готови храни за животни”;
11.01
. „Производство на спиртни напитки”;
11.02.
„Производство на вина от грозде”;
ОПЕРАТИВНИ ПРОГРАМИ
Схема „Енергийна ефективност и зелена икономика”